Clasa a IX-a C

Literatura și celelalte arte

Aplicație

Citește cu atenție textul următor, apoi observă imaginea asociată, pentru a răspunde tuturor cerințelor formulate în continuare:
Și-n vremea cât s-au cununat
S-a-ntins poporul adunat
Să joace-n drum după tilinci:
Feciori, la zece fete, cinci,
Cu zdrăngăneii la opinci
Ca-n port de sat.

Trei pași la stânga linișor
Și alți trei pași la dreapta lor;
Se prind de mâini și se desprind,
S-adună cerc și iar se-ntind,
Și bat pământul tropotind
În tact ușor. (...)

A fost atâta chiu și cânt
Cum nu s-a pomenit cuvânt!
Și soarele mirat sta-n loc,
Ca l-a ajuns și-acest noroc,
Să vadă el atâta joc
P-acest pământ!
(George Coșbuc, Nunta Zamfirei)
Camil Ressu, Hora
Subiectul I (45 de puncte)
1. Găsește o posibilă interpretare a tehnicii dansului prezentat în text, constând într-o succesiune de secvențe în trei pași. (5 p.)
2. Explică asocierea din text a horei cu atâta chiu și cânt/Cum nu s-a pomenit cuvânt. (5 p.)
3. Numește două trăsături ale spectatorilor horei surprinse în tabloul lui Camil Ressu. (5 p.)
4. Enumeră cinci detalii vestimentare ale protagoniștilor horei din tabloul dat, care alcătuiesc portul de sat evocat și de George Coșbuc, în poezia sa. (5 p.)
5. Comentează semnificațiile ultimei strofe din textul dat. (10 p.)
6. Prezintă comparativ, în 12-15 rânduri, mijloacele artistice specifice de reprezentare a dansului în textul și pictura oferite ca suport. (10 p.)        


Subiectul al II-lea (30 de puncte)
Valorificând sugestiile textului și ale imaginii, scrie un eseu de 1-2 pagini despre caracterul ritualic al horei, pornind de la următoarea afirmație:
Cel mai semnificativ și mai complex rit ce ține de cultul solar era hora. Pentru noi hora reprezintă factorul permanență al culturii române în necontenit proces de evoluție, din preistorie până astăzi, deoarece conținutul horei se răsfrânge în toate planurile și direcțiile de activitate culturală, de la riturile magico-mitologice până la filosofia populară. (...) Hora sacră se desfășura în trecut în sensul mișcării soarelui pe cer, ridicarea mâinilor în dans (inițial desprinse și apoi prinse din nou la joc) semnifica preamărirea soarelui, baterea pământului cu piciorul semnifica invocarea fertilizării ogoarelor, a pometurilor și a grădinilor de căldura, lumina și energia solară.
(Romulus Vulcănescu, Mitologie română)
Notă! În elaborarea eseului, vei respecta structura textului de tip argumentativ: ipoteza, constând în formularea tezei/a punctului de vedere cu privire la temă, argumentaţia (cu 4 argumente/ raţionamente logice/ exemple concrete etc.) şi concluzia/sinteza.

1 comment:

  1. Am uitat timpul de lucru!!!! 2 ore, desigur! Sper să vă placă...!

    ReplyDelete